Carina Lagerstedt Nilsson

Bakgrund

Redan 1999 då jag själv fick barn började jag intressera mig för innehållet i hudvårdsprodukter. Som nybliven mamma insåg jag hur viktigt det var att inte smörja in barnen med skadliga kemikalier och styrde därför raskt kosan över till Apotekets hyllor. Jo, jag tror många med mig har varit där, men snart kommit underfund med att innehållet inte var så lockande trots allt. Efter ett tag insåg jag att fabrikörerna som huserade där också bidrog till ett utbud av hudvårdsprodukter fulla med kemikalier från ändliga resurser (läs petrokemikalier). Besviken som jag var bytte jag till The Body Shops hyllor och där höll jag till, tills den dag då jag förstod att deras produkterna också innehöll kemikalier som inte heller var i min smak. Sedermera blev de mer nischade små ekobutikerna mina favoriter, åtminstone tills jag fick en ännu bredare förståelse för vad som egentligen godkänns i hud- och kroppsvårdsprodukter som marknadsförs som ekologiska och naturliga.

Vid den tidpunkten, när mina små telningar hunnit bli några år bestämde jag mig för att det var dags att "go all in".

Mitt arbete då och nu

Detta resulterade i ett eget företag där fokus låg på produkter med ett mer äkta innehåll. Med mitt företag introducerade jag det brittiska hudvårdsmärket Akamuti, det amerikanska tvålmärket Vermont Soap Organics, mensskydd från de USA-baserade Sckoon och Jade & Pearls samt ekologiska hundhalsband och dylikt från Good Dog Company (USA) i Sverige. Jag sålde även papper av elefantbajs från Elephant Dung Paper i Thailand. Utöver detta fortsatte jag min resa inom "eko"kemikaliernas värld och har sedan dess delat med mig av det jag tycker är intressant på min privata blogg Noterat på Ekohyllan, skapat en app och är just nu i full färd att skapa en tjänst som listar kemikalier som hittas i produkter som marknadsförs som ekologiska och naturliga..

Som konsument har jag reagerat på en växande "eko"bransch där fokus inte ligger på ett mer äkta innehåll. Istället sätter certifieringsorganen sin tillit till både tillverkare och storindustrin vilket resulterar i fler nya kemikalier. Storindustrin i sin tur blir naturligtvis uppbackad av aktieinnehavarna som alla vill ha sin del av kakan. I detta är det väldigt vanligt att industrin strävar efter så billiga kemikalier som möjligt - bioteknik är en vanlig produktionsmetod som ger mycket för en liten peng. Dessa nya kemikalier som nu används flitigt i produkter på ekohyllan är oftast en kombination av olika kemikalier där råvaran har raffinerats och blivit till något helt annat än den där naturliga oljan, smöret, tången, bivaxet, björksaven eller tvålen. Istället producerar man fabricerade förtjockningsmedel, emulgeringsmedel, sötningsmedel, tensider osv. Fokus ligger mer på grön kemi, hållbarhet och en cirkulär ekonomi, vilket inte är dåligt, men det handlar inte om äkta vara.

Transparens?

Under årens lopp har jag varit i kontakt med myndigheter, tillverkare, återförsäljare, kemikalieindustrin, certifieringsorgan, forskare och kemister. Min insikt i detta är att ju fler ingående frågor jag ställer ju besvärligare anses jag vara. Vi konsumenter får veta väldigt lite på grund av att industrin inte vill avslöja hur deras kemikalier produceras samt att certifieringsorgan inte kan avslöja det - på grund av patent. Tillverkare köper in kemikalier som är godkända av certifieringsorganen och återförsäljare förlitar sig på tillverkare och certifieringsorgan. Och av egen erfarenhet kan jag konstatera att certifieringsorganens policy att vara transparenta inte stämmer.

Enligt marknadsföringslagen gäller att en näringsidkare inte får använda felaktiga påståenden eller andra framställningar som är vilseledande, vilket särskilt gäller produktens ursprung. Skulle den aktuella produkten inte vara naturlig, ekologisk och miljövänlig anses uppgiften vara vilseledande och därmed otillbörlig om den påverkar eller sannolikt påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat beslut. Det som då blir intressant är; vem bestämmer vad som ska anses vara ekologiskt och naturligt? Det finns nämligen ingen myndighet som har godkänt de kemikalier som används i produkter på ekohyllan ur ett ekologiskt eller naturligt perspektiv. Det finns inget regelverk i vår svenska lagstiftning eller inom EU:s kosmetikadirektiv för just detta. Det finns bara godtyckliga riktlinjer utformade av certifieringsorganen själva. Nedan illustrerar jag några exempel på olika märkningar.

Exempel på miljömärkning
Svanen och Bra Miljöval
Exempel på ekologisk märkning
Ecocert, Soil Association liksom USDA
Exempel på märkningar för naturkosmetika
BIDH och NaTrue
Exempel på rättvisemärkt
Fairtrade
Exempel på Äkta Vara-märkning för hudvårdsprodukter
Finns inte i dagsläget

Ett mer äkta innehåll

Varför inte istället ta tillvara det som är mer äkta? Det är ju egentligen så enkelt - en produkt som är genuint ekologisk eller helt naturlig innehåller inga industriella utfyllnadskemikalier. I sådana produkter ser man inte skymten av industriella tensider, sötningsmedel, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel utan Istället används kallpressade oljor, nötsmör, bär-, eller örtextrakt, mjöl, stärkelse, vax eller lera - det vill säga obetydligt bearbetade naturliga ämnen. Nåväl, det är bra att komma ihåg att även det som är mer äkta också räknas som kemikalier. En produkt som har ett mer genuint innehåll är således inte kemikaliefri.

Tycker och tänker du som jag? Vill du som återförsäljare kunna erbjuda dina kunder hud- och kroppsvårdsprodukter med ett mer äkta innehåll? Känner du att du inte har den tid som krävs för att granska innehållet på din ekohylla? Då är du välkommen att kontakta mig så ska jag göra allt vad jag kan för att hjälpa dig.

Väl mött!

Carina Lagerstedt Nilsson